icon_cart

0

koszyk

VETFOOD VisioPet VetCaps 30 kapsułek - wspieranie prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku

119,00

Udostępnij w serwisie facebook

1-3 dni

Unikatowy preparat, którego aktywne składniki wspierają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i chronią przed rozwojem chorób oczu o podłożu wolnorodnikowym (zaćma, jaskra, zwyrodnienie siatkówki). 

 

WSKAZANIA:

 

- Wspomaganie leczenia zaćmy i jaskry,

- Wspomaganie leczenia retinopatii,

- Okres przed i po zabiegu okulistycznym,

- Zwierzęta z cukrzycą,

- Choroby neurodegeneracyjne,

- Zwierzęta geriatryczne,

- Intensywny wysiłek fizyczny u psów pracujących i sportowych

 

Każda kapsułka VisioPet Vet Caps zawiera 14 antyoksydantów.

 

Antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze) to grupa związków, która zapobiega procesom utleniania w organizmie oraz ma zdolność do neutralizacji wolnych rodników, powstających w wyniku tej reakcji chemicznej. Reaktywne formy tlenu (wolne rodniki) uszkadzają białka, DNA, nienasycone kwasy tłuszczowe, wchodzące w skład błon komórkowych, polisacharydy oraz lipidy obecne we krwi. Są one przyczyną wielu chorób takich jak: zaćma, cukrzyca, zapalenie stawów, choroby serca, nerek czy nowotwory. Osłabienie, bądź załamanie bariery antyoksydacyjnej w komórkach przyspiesza proces starzenia się organizmu oraz prowadzi do stopniowej śmierci komórek w chorobach neurodegeneracyjnych. Gdy cząsteczka wolnego rodnika styka się z cząsteczką przeciwutleniacza, wówczas otrzymuje od niej brakujący elektron i jest neutralizowana. Bardzo ważna jest zatem regularna dostępność antyoksydantów w codziennej diecie zwierząt, aby ograniczać niekorzystne działanie reaktywnych form tlenu na ich organizm.

DODATKOWE INFORMACJE icon_arrowRight

Kluczowe antyoksydanty zawarte w VisioPet VetCaps:

 

Kwasy Omega-3 (EPA i DHA) – wpływają na ukrwienie nerwu wzrokowego, wspomagają leczenie syndromu suchego oka i chronią przed utratą wzroku, zabezpieczają przed uszkodzeniami nerwów przy cukrzycy oraz mielopatii degeneracyjnej.

 

Ekstrakt z zielonej herbaty (Galusan epigallokatechiny) – przeciwdziała wielu schorzeniom okulistycznym (jaskra, degeneracja siatkówki) o podłożu wolnorodnikowym ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne. Neutralizuje on reaktywne formy tlenu, które uszkadzają ważne składniki komórek – DNA, białka, tłuszcze i prowadzą do uszkodzeń siatkówki oraz innych tkanek narządu wzroku.

 

Ekstrakt z pestek winogron (Proantocyjanidyny) – charakteryzuje działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe oraz rozszerzające naczynia krwionośne. Usprawnia mikrokrążenie w gałce ocznej, przyspiesza leczenie stanów zapalnych spojówek i może hamować powstawanie zaćmy oraz jaskry.

 

Ekstrakt z borówki czarnej (Antocyjany) – jest wykorzystywany w leczeniu ślepoty oraz osłabieniu wzroku związanego z nadwrażliwością na światło. Pomaga siatkówce sprawniej adaptować się do zmiennego naświetlenia, wzmacnia naczynia włosowate w oku i chroni przed zwyrodnieniem siatkówki i jaskrą, wynikającą ze zbyt wysokiego ciśnienia wewnątrz gałki ocznej. Ekstrakt ten blokuje angiogenezę i ogranicza przepuszczalność naczyń oraz krwotoki w przypadku retinopatii cukrzycowej. Skutecznie przeciwdziała chorobom siatkówki przebiegającym z udziałem rozwoju nieprawidłowych naczyń krwionośnych.

 

Ekstrakt z aksamitki (Luteina i Zeaksantyna) – zawiera karotenoidy, które są niezbędne do ochrony soczewki i siatkówki przed oksydantami oraz promieniowaniem UV (wysokoenergetycznym światłem niebieskim). Wykazuje działanie antyzapalne, antyutleniające, zmniejszające zmęczenie oczu i zabezpieczające przed rozwojem zaćmy.

 

Ekstrakt z ginkgo biloba (Ginkoflawonoglikozydy) – zwiększa ukrwienie tkanek narządu wzroku i powoduje znaczną, długoterminową poprawę wzroku chorych z degeneracją siatkówki. Wspomaga aktywność umysłową, zdolność prawidłowego postrzegania, zapamiętywania i neutralizuje działanie wolnych rodników w organizmie.

 

Kwas alfa-liponowy (ALA) – hamuje proces glikacji białek i rozwój retinopatii cukrzycowej, polepszając znacznie stan narządu wzroku. Chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniem występującym w neuropatii cukrzycowej, uwrażliwia komórki na działanie insuliny i obniża stężenie glukozy w krwiobiegu. W wielu badaniach na zwierzętach cierpiących z powodu rozmaitych chorób oczu (jaskra, zaćma, retinopatia barwnikowa) każdorazowo wykazano istotną poprawę funkcji wzroku przy regularnym stosowaniu związku.

 

Ekstrakt z pomidora (Likopen) – chroni oczy przed degeneracją siatkówki, która może prowadzić do ślepoty. Dotychczasowe publikacje wskazują, że likopen zmniejsza ryzyko utleniania lipidów surowicy krwi oraz występowania nowotworów.

 

Astaksantyna – chroni tkanki mózgowe przed stresem oksydacyjnym, dzięki możliwości przekraczania bariery krew-mózg. Przeprowadzone badania naukowe na zwierzętach donoszą, że astaksantyna zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, poprawia aktywność ruchową po udarze mózgu, polepsza przewodnictwo elektryczne w siatkówce oka i przywraca parametry siatkówki do normy u pacjentów z jaskrą.

 

SKŁAD:

 

żelatyna (otoczka), olej rybi (zródło kwasów tłuszczowych Omega-3), lecytyna sojowa, ekstrakt z zielonej herbaty, kwas alfa-liponowy, ekstrakt z pomidora (źródło likopenu), stearynian magnez

DODATKI DIETETYCZNE: 

DODATKI DIETETYCZNE          1 kapsułka 1 kg

Witamina A (octan retinylu)   854,2 IU 1017000 IU

Witamina C (kwas askorbinowy)    84,4 mg 100,5 g

Witamina E (-tokoferol)           43,07 IU  51270 IU

Witamina B1 (monoazotan tiaminy) 1735,9 μg 2,06 g

Witamina B2 (ryboawina)    2209,4 μg   2,6 g

Nikotynamid                                 23,14 mg 27,5 g

D-pantotenian wapnia                 10,25 mg 12,2 g

Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) 2209,4 μg 2,6 g

 

DODATKI SENSORYCZNE: ekstrakt z pestek winogron, ekstrakt z borówki czarnej, ekstrakt z aksamitki, ekstrakt z ginkgo biloba, astaksantyna, dwutlenek tytanu (otoczka)

 

Preparat pomaga zadbać o zdrowie i funkcjonowanie oczu, poprzez działanie przeciwutleniające, spowalniajace proces starzenia się narządu wzroku i wzmacniające naczynia krwionośne.

 

Witamina A, C i E – kompleks witamin o działaniu antyoksydacyjnym, które są niezbędne dla funkcjonowania oraz odnowy tkanki nabłonkowej, co uzależnia prawidłową strukturę i funkcję oka, a tym samym zdolność poprawnego widzenia. Regulują proces wydzielania płynu łzowego, zwiększają odżywienie soczewek i hamują uszkodzenia związane z działaniem wolnych rodników.

 

Cynk (w postaci chelatu) – przyczynia się do lepszego odżywienia i ukrwienia gałki ocznej. Najwięcej tego mikroelementu znajduje się w siatkówce oka, a jego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności. 

OFERTA SPECJALNA

zobacz wszystkie

INNI KUPILI

zobacz wszystkie