icon_cart

0

koszyk

FLORA Balance - synbiotyk, wspomaganie przewodu pokarmowego

od 129,00 do 179,00

Udostępnij w serwisie facebook

Dodaj do koszyka icon_cart

+

FLORA Balance to synbiotyk (połączenie probiotyku z prebiotykiem), którego aktywne składniki wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego i wpływają na odbudowę mikroflory jelitowej u zwierząt. 

 

WSKAZANIA:

- nieprawidłowa dieta,

- zaburzenia trawienne związane z błędami dietetycznymi, w tym nagłą zmianą diety oraz wiekiem zwierzęcia (osobniki starsze),

- choroby przewodu pokarmowego i trzustki przebiegające z zaburzeniem mikroflory jelitowej, uszkodzeniem enterocytów i spadkiem odporności lokalnej,

- choroby przewodu pokarmowego wynikające z czynników stresowych,

- choroby przewodu pokarmowego o charakterze autoimmunoagresji, choroby nowotworowe,

- nietolerancja i alergia pokarmowa,

- choroby przewodu pokarmowego innego tła (zapalne, pasożytnicze itp),

- antybiotykoterapia (w trakcie i po kuracji),

- redukcja stężenia mocznika w przewlekłej niewydolności nerek,

 

STOSOWANIE:

Zaleca się podawać 1 kapsułkę na 20 kg masy ciała zwierzęcia. U mniejszych zwierząt należy zawartość kapsułki podzielić proporcjonalnie zgodnie z masą ciała zwierzęcia i wymieszać z pokarmem suchym, mokrym lub wodą ( ½ kapsułki na 10 kg m.c.)

 

Preparat występuje w formie otwieralnych kapsułek z zastosowaną innowacyjną technologią mikrokapsułkowania. Zaleca się podawać produkt wraz z posiłkiem. Rekomendowana porcja dzienna może zostać rozłożona na kilka posiłków.

 

DODATKOWE INFORMACJE icon_arrowRight

Działanie aktywnych składników produktu: 

 

Lactobacillus acidophilus LA02 – poprzez produkcję kwasu mlekowego, zwiększa kwasowość w jelicie, hamując tym samym rozwój patogenów takich jak Salmonella, Escherichia coli i Clostridium perfringens. Aktywnie uczestniczy w syntezie witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny, kwasu foliowego i witaminy B6. Specyfika Lactobacillus acidophilus LA02 polega na zdolności do hydrolizy mocznika, co pozwala z jednej strony na zmniejszenie jego endogennej produkcji, jak również obniżenie jego stężenia we krwi w trakcie przewlekłej niewydolności nerek.

 

Lactobacillus rhamnosus LR06 – poprzez produkcję kwasu mlekowego, zwiększa kwasowość w jelicie, hamując tym samym rozwój patogenów. Zdolność hamowania kolonizacji błony przewodu pokarmowego przez Clostridium perfringens u psów sięga  80%.  Metabolity produkowane przez Lactobacillus rhamnosus LR06 stymulują odporność lokalną i ogólną organizmu. Dodatkowo przez wzbogacenie diety w powyższy szczep stwierdzono wyższą wrażliwość receptorów na insulinę i efektywniejszą utratę masy ciała w procesie odchudzania. Wykazano również zwiększone stężenie GABA – neuroprzekaźnika, który łagodzi zaburzenia nastroju i zmniejsza poziom odczuwanego lęku

 

Lactobacillus reuteri LRE02 - jest uważany za najbardziej uniwersalną bakterię jelitową, ponieważ jest głównym składnikiem wszystkich pałeczek Lactobacillus bytujących w przewodzie pokarmowym. Lactobacillus reuteri na drodze fermentacji glicerolu produkuje substancję o właściwościach antybiotyku, którą nazwano reuteryną. Hamuje ona wzrost niektórych bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, grzybów oraz pierwotniaków. Reuterynę cechuje wysoka skuteczność w stosunku do: Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Pseudomonas fluorescens, Shigella spp., Campylobacter jejuni, Strepotococcus mutans, Prevotella intermedia, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Fusobacterium nucleatum, Porphyromonas gingivalis, Candida albicans, Fusarium samiaciens, Aspergillus flavus. Lactobacillus reuteri LRE02 produkuje również kwaśne metabolity (kwas mlekowy) o aktywności przeciwzakaźnej oraz wykazuje zdolność do supresji produkcji niektórych cytokin (np. TNF). Dodatkowo, podobnie jak Lactobacillus acidophilus LA02 bierze udział w endogennej syntezie  kobalaminy (wit. B12).

 

Bifidobacterium animalis lactis BS01 – bierze udział w syntezie witaminy B12 i kwasu mlekowego, wykazuje aktywność stymulującą perystaltykę przewodu pokarmowego oraz zwiększa wilgotność kału, przez co zapobiega zaparciom. Zalecany jako składnik diety  w chorobach zapalnych i wrzodziejących jelit (np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego).

 

Inulina –prebiotyk, frakcja rozpuszczalnego włókna pokarmowego, wpływa korzystnie na wzrost pożytecznej mikroflory jelitowej, stymuluje rozwój bakterii z grupy Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Kwaśne metabolity korzystnej mikroflory uniemożliwiają wzrost bakterii potencjalnie patogennych. Zalecana jako element diety w chorobach przewodu pokarmowego i trzustki 

OFERTA SPECJALNA

zobacz wszystkie

INNI KUPILI

zobacz wszystkie